Heikki Nousiainen

 

Heikki har tränat aseatiska kamp och hälsometoder drygt 40 år och undervisat desamma i mer än trettio år. Han har undervisat i många Europeiska länder bl a i Frankrike, på det största mötet i Europa, där han är numera årligen återkommande gästinstruktör.

Han är kanske mest förknippad med kinesiska metoder, speciellt med tai chi.

Mer moderna träningsmetoder blev också ett stort intresse när han började tillämpa dem i syfte att nå framgång i tävlingssammanhang. Heikki var dock gymbesökare redan på tiden när inte ens elitisrottsmän var särskilt flitiga gymbesökare. En förening med öst och väst resulterade i vinster i två internationella tävlingar i en ålder där motståndare kunde ha varit hans barn.

En svår bilolycka satte stopp på tävlingskarriären, vilken var planerad vara kort men tog slut alltför tidigt, redan efter tre tävlingar.

Rehabiliteringen var mödosam men lärde honom mycket om kroppens självläkningsmekanismer.

Tack vare att han var massör kom han i kontakt med många av dom duktigaste människor på många områden, bl a naprapaten Michael Johansson, vilket ökade hans kunskaper.Han är numera återställd av skadorna han ådrog sig.

Heikki har undervisat olika typer av grupper och människor, från långtidsskjukrivna till elitidrottsmän. Sjukgymnaster har varit den största enskilda yrkesgruppen, vilka har anlitat honom.

Hans favorit uttryck är ” Bli din egen instruktör”. Framförallt tai chi och qi gong har lärt honom lyssna på kroppen. Det är viktigt att få bra instruktioner när man börjar men sen måste man, enligt honom, ta hand om sin egen kropp. Det har inte hindrat honom att fortsätta lära av sina egna lärare o det är fortfarande ”Work in progress”.

Passionen för fysisk träning och speciellt för kampkonster har inte försvunnit med åren, tvärtom.

Rörelseglädje är något, vilken han betonar mer och mer.

En annan passion är cykling. Heikki gick och cyklade genom hela Europa, från  Canterbury till Rom, längs den sk Via Francigena. Cykling för honom är inte träning utan ren njutning. Att cykla är att uppleva naturen och se omvärlden och ändå kunna flytta sig ganska långt på en dag.  

Heikki var projektledare 2009-2012 där han undersökte om rörelseträning kunde hjälpa människor med ADHD. I det projektet fick han lära känna Sveriges mest framstående hjärn och rörelseforskare.

På senare år har han skrivit flera böcker om hans passioner, tai chi och resandet.

Resor med Heikki Nousiainen:

Det finns ingen resa inbokad just nu för denna instruktör. Läs mer om våra resor: http://springtime.se