Evy Palm

Evy Palm är en legend inom svensk löpning. Trots att hon började med löpning sent i livet lyckades hon snabbt uppnå resultat som få andra har lyckats överträffa än idag. 34 år gammal började Evys löparkarriär på allvar. Hon gjorde sina bästa tider när hon var mellan 47 och 49 år. Evy är Lidköpingsbo sen födelsen och pensionär sen sex år tillbaka. Evy har parallellt arbetat som köksansvarig i låg- och mellanstadieskolan. Evy var redan som ung intresserad av friidrott. Evy har varit med som ledare på Springtimes resor sedan starten på Mallorca.

Evys löparhistoria: Evy satte skolrekord i 60 meter, men det var aldrig någon som då riktigt fångade upp hennes intresse för idrotten. Hon träffade sin man Ulf, fick två döttrar och arbetade som köksansvarig i matbespisningen på en skola i Lidköping.

I slutet av 70-talet joggade Palm med en väninna ett par gånger i veckan. Hon läste i lokaltidningen om ett lokalt terränglopp och hon anmälde sig till året därpå och vann. Hennes tävlingsnerv hade väckts till liv, och i takt med att döttrarna blev äldre och klarade sig själva ökade hon på träningen och längden på distanserna.

1980 följde hon med maken Ulf till Stockholm där han skulle springa Stockholm Maraton. Hon anmälde sig till loppet följande år och kom in som tionde kvinna på tiden 3:07:23. Hon tränade nu för att komma under tre timmar, vilket hon gjorde följande år i Örebro City Marathon, på tiden 2:48:03.

1983 debuterade Palm i landslaget under VM i Helsingfors. Det gick inte något vidare p g a sjukdom. Men hon fick upprättelse senare samma år då hon blev svensk mästare i både halvmaraton och 5000 meter.

När hon 1986 för första gången vann Stockholm Marathon, 44 år gammal, på tiden 2:34:42 blev hon omskriven i press världen över. Konkurrenterna var 10–20 år yngre.

1988 representerade hon Sverige i OS i Seoul, där hon kom på 24:e plats.

Evy Palm gjorde sina bästa resultat i 47-49 års ålder, och menar själv att ens topp som elitlöpare har mer att göra med när man börjar än den ålder man har, eftersom tiden som elitlöpare är begränsad.

 

Resor med Evy Palm:

Det finns ingen resa inbokad just nu för denna instruktör. Läs mer om våra resor: http://springtime.se