Information på plats

Chicago är beläget vid Michigansjöns sydvästra ände och är USA:s tredje största stad med en folkmängd på ca 2,7 miljoner. Räknar man hela ”storstadsområdet” så är siffran betydligt högre, 9,5 miljoner.

Chicago har en gång varit den största ”svenskstaden” i Amerika. År 1900 bodde fler svenskar i Chicago än i Göteborg, och staden räknade då till 40 svenska kyrkor. Svenska inslag finns idag kvar i stadsdelen Andersonville, i norra Chicago, kring North Clark St och West Foster Ave. Här finns bland annat livsmedelsbutiker, bageri, restaurang och North Park University med rötter i svenska missionsförbundet.

Begreppet ”The Loop” används ofta som benämning på Chicagos stadskärna. Namnet kommer från den centrala delen av Chicagos tunnelbana (the El – elevated railroad). Trafiknätet går som högbana i stora delar av staden där det inte funnits utrymme att lägga spåren på marken, utan stor olägenhet för andra intressen. Omfattande delar av nätet går även i markplanet, samt i begränsad omfattning också i tunnelläge. The Loop syftar ursprungligen på ett område bestående av ett 40-tal kvarter, vilka innesluts av en spårcirkel som flera av stadsbanans linjer passerar eller vänder på. Förutom två parallella nord-sydliga tunnlar under gatorna Dearborn och State, löper en bro runt centrum, ovanför gatulivet. Att åka kollektivt är lite av en upplevelse och en enkel resa kostar drygt 2 USD. 

 

Taxi funkar bra för kortare resor i centrala delarna av staden. De centrala delarna kring the Loop och stadsdelar som Wicker Park och Lincoln Park är mycket promenadvänliga.

Staden har flera smeknamn och brukar bland annat kallas the Windy city och Chitown. 

Från Willis Tower har man en fin utsikt över staden och där rekommenderar vi att man gör ett besök på egen hand eller i mindre grupp då det lätt blir köer när man kommer i stor grupp. 

 

Inga inlägg hittades.

Arkiv

    Kategorier