New York City Marathon

Loppet

TCS New York City Marathon är världens största lopp och kommer garanterat bli ett minne för livet. Vid starten väntar drygt 50 000 löpare från nästan hela världen och alla är redo för en utmanande och tuff bana med antagligen världens bästa publik.

Loppet New York marathon 4 nov 2018

Avfärd: Bussar till startplatsen utgår från våra hotell med helt hotellpaket. Har du bokat ett Endast hotellpaket åker du med lopparrangörens transporter till starten. Starten går vid Verrazzano bron på Staten Island. Kom ihåg nummerlappen, utan den släpps du inte in på området.

Ankomst till startområdet:  Alla behöver passera genom en säkerhetskontroll innan startområdet. Området kring starten är stort och det finns ett flertal platser att hålla till på. Här finns toaletter, kaffe och snacks till löparna. Se till att leta upp placeringen av din startfålla, då dessa stänger ca 50 minuter innan din starttid.

Starten går – Staten Island – När startskottet går sätts 200 ton löpare i rörelse. Det är en mäktig upplevelse att känna hur en hel bro gungar av trycket från 100 000 fötter!

Till en början är det något trångt och går ganska långsamt. Men det är viktigt att inte ta ut sig, här är nämligen banans längsta och brantaste backe över bron. Du tjänar på att ta det lugnt. Uppe på krönet öppnar sig banan och utförslöpningen ner mot Brooklyn är en ren njutning.

Brooklyn – Brooklyn är stadens mest folkrika stadsdel känt för sin mångkultur och många svenskar. Under loppdagen fullkomligt kokar stadsdelen av ivrigt påhejande Brooklynbor. Snart lämnar du Brooklyn bakom dig och löper in på Queens som är ett mecka för film- och TV-inspelning.

Queens/Manhattan – När du kommer fram till den väldiga Queensboroughbron mellan Queens och Manhattan, har du sprungit 25 km.

Det som stärker dig nu är att du nu börjar ana ljudet av publiken som ökar i styrka för varje steg du tar. Det som låter är publiken nerifrån Manhattan. Tröttheten är som bortblåst när du svänger in på första Avenyn, här upplever du loppets absoluta höjdpunkt, ett publikhav vars hejarop känns som de kan lyfta hela Manhattan!

 

Bronx – Vid tre mil springer du över bron till Bronx. Snart är du tillbaka på Manhattan igen och Harlem bjuder på dånande rockmusik från orkestrar, bergsprängare och andra högtalare som ger dig härlig energi.

Nu är du på femte Avenyn och har fem km kvar till målet i Central Park. Genom ett kuperat Central Park, kantad av en härlig publik bärs du fram. 

Målet: Den efterlängtade målgången är i Central Park, om du har deltagit på morgonjoggarna så kommer du snart känna igen upploppet. Upploppssträckan in mot målet vid Tavern on the Green blir ett känslorus som är svårt att beskriva. Väl i mål kommer du få din välförtjänta medalj, snacks, dryck och en värmande poncho. Om du har lämnat in en väska vid starten så kommer du kunna kvittera ut den här. Flertalet av våra hotell ligger sedan inom gångavstånd från målgången.

Efter loppet

Missa inte att ta ditt kort framför ”I Ran the NYCM” fotovägg på hotell Beacon. Ett kul minne för dig själv samt att dela med dig med vänner, familj därhemma.

After Run Middag: På kvällen efter loppet så arrangeras en After run middag på en trevlig restaurang i närheten av Beacon hotell. Här anordnas prisutdelning och utlottningar.

Förberedelser inför loppet

Det går nästan att ta på den förväntas fyllda uppladdningen i New York dagarna för loppet och det finns massor av aktiviteter och händelser som sker innan själva loppdagen.

Nummerlappsutdelning: En aktivitet du inte får missa är såklart att hämta ut din nummerlapp. Vid nummerlappsutdelningen arrangeras en stor mässa med många utställare från hela världen. Nummerlappen hämtas ut senast dagen innan loppet.

Morgonjogg: Inför loppet erbjuder vi frivilliga ledarledda morgon joggar i Central Park med olika fartgrupper och bansträckor.. På lördagen har vi en stor gemensam jogg i Central Park där vi “övar” målgången, du får många tips om loppet och målgången vid dessa tillfällen.

Föreläsningar: På Beacon hotell arrangeras populära och informativa föreläsningar av Anders Szalkai och LG Skoog. Dessa måste förbokas, begränsat antal platser.

Banbesiktning: På lördag arrangeras en populär guidad banbesiktning, där åker vi buss längs marathon banan och får tips om de olika etapperna av loppet.

Öppningsceremoni: På fredagen innan loppet bjuds det på en spektakulär parad av deltagande nationer som paraderar över mållinjen i Central Park. Efter paraden bjuds det på ett mäktigt fyrverkeri.

Dash to the finish line: Ett lopp innan loppet, ja du läste rätt. Lördag morgon innan maratonloppet så arrangeras ett 5K lopp från FN-byggnaden genom Midtown till mållinjen i Central Park vid Tavern on the Green. Cirka 10 000 deltagare springer detta årligen.

Pre Race Dinner Party: Dagen innan loppet arrangeras en middag i form av buffé på Tavern on the Green i Central Park för alla lopp deltagare. Passa på att mingla med andra löpare medan du tankar kolhydrater inför loppet. Biljett får du vid nummerlappsutdelningen.

Fakta 2018

 • Deltagarantal: ca 50 773 korsade mållinjen 2017
 • Föranmälan: Öppen
 • Datum for loppet: 2018-11-04
 • Medalj: Ja
 • T-shirt: Ja
 • Tidtagning med chip: Ja
 • Pastaparty: Ja
 • Karaktär: Medelsvår bana som tar dig runt New Yorks alla fem stadsdelar.
 • Snittålder på alla deltagare: 41.2 år (2017)
 • Starttid: Fyra olika starter, baserat på din förväntade sluttid. 09.40, 10.05, 10.30, 10.55
 • Maxtid: 8 1/2 timmar, trafiken öppnas efter 6 1/2 timmar.
 • Snitt tid: 4:37:38 (2016)
 • Distanser: Marathon

Fun Facts:

 • Du springer igenom 300 korsningar under loppet.
 • Att springa NYCM är lika långt som att gå 101 gånger uppför trapporna i World Trade One på Manhattan eller att springa 4,35 varv runt Central Park.
 • Första Avenyn är det högst ljudvolym, antalet decibel här är uppmätt till 125-130.
 • Brooklyn är den snabbaste stadsdelen, här håller löparna ett medeltempo på 5,08 min/km.
 • Firar du din födelsedag samma dag som loppet? Då har du sällskap av 305 andra (varav 28 fyller 50 år)
 • Springer du New York Marathon för första gången? Du är du i gott sällskap, ca 70% av löparna i New York Marathon är första gångs löpare.
 • Uppskattningsvis var det ca 2,5 miljoner människor i publiken under 2017 års New York Marathon.