Vandring i Davos

Program

Lördag 20 juli
Runt Davos-sjön
Ankomst med egen buss från Zürichs flygplats till natursköna Davos mitt på dagen. Davos ligger på 1560 meter över havet. På eftermiddagen planerar vi för en vandring runt den magnifika Davossjön. Om vädret är bra kan man ta ett bad i sjön.
Dagens vandring är ca 8 km.

Söndag 21 juli
Panoramaweg

Dagens vandring beskrivs som lugn. Vi vandrar mestadels nedåt och anpassar oss till den höga höjden. Parsennbanan tar oss upp till Weissfluhjoch, 2662 meter över havet. Efter cirka 4 km vandring når vi Strelapass, 2352 meter över havet. Här finns matservering. Sedan följer vi en sträcka på den fantastiska Panoramavägen med otroligt många exotiska utsiktsplatser. Många fotostopp. Efter en stunds vandring kommer vi till Parsennhütte och Gotschnagrat, 2200 meter över havet. Båda dessa platser har restauranger, men de är inte alltid öppna för servering. Gotschnabanen tar oss ner till Klosters. Klosters är en trevlig stad som Davos med speciella schweiziska hus och blomlådor på utsidan. Om man inte har ätit tidigare på dagen kan man äta lunch här. Tåg tillbaka till Davos. Dagens vandring är ca 15 km.

Måndag 22 juli
Jakobshorn

Gondolfärd upp till Jakobshorn, 2590 meter över havet. Vi vandrar över Jatzhorn, 2682 meter över havet, med en magisk utsikt över dalgångarna på båda sidor. Efter en något krävande stigning går det mestadels nedåt mot Sertig Dörfli. I Sertig Dörfli finns en öppen restaurang för lunch. Vandringen fortsätter lätt uppåt längs med Jatzmeder i vackert skogsterräng. Vi går runt Rinerhorn och ner till gondolen. Gondolen tar oss ner till Glaris. Tåg eller buss tillbaka till Davos.
Dagens vandring är cirka 18 km.

Tisdag 23 juli
Landvasserdalen

Vi tar bussen till Glaris. Vandringen går sedan genom Landvasserdalen till Monstein där vi stannar vid ett av världens högst belägna ölbryggerier, Monsteiner beer. Vi fortsätter sedan genom dalen med ravinlandskap mot Wiesen. Mycket vacker terräng. I Wiesen finns en restaurang där man kan äta lunch. Sedan fortsätter vandringen över den mycket spektakulära järnvägsbron. Här är det en fördel att inte titta för mycket ned om man är lite höjdrädd. Efter att ha passerat bron följer cirka 5 km med kuperad och varierande terräng till Filisur. Tåg tillbaka till Davos.
Dagens vandring är cirka 17 km

Onsdag 24 juli
Scaletta och Sertigpassen

Förmodligen den mest spektakulära vandringen.

Vi tar bussen upp till Dürrboden, 2007 meter över havet. Vandringen börjar sedan med en lång stigning. Den börjar gradvis och blir brantare med tiden. Stigningen upp till Scaeletta passet, 2606 meter över havet, är 600 meter på cirka 3,5 km. Vi fortsätter ungefär på samma höjd i flera kilometer där vi bland annat ser ner i dalen mot Engadin. Vi ser också en glaciär. Inga serveringsställen är tillgängliga förrän vi når dagens slutpunkt. Därför har vi alla med oss matpaket idag. Stigningen upp till dagens högsta punkt påbörjas, men på vägen dit passerar vi två små sjöar. Vid den ena sjön på cirka 2500 meter över havet tycker många att det är härligt att ta ett dopp. Badet och svalkningen är välkomna inför den väntande stigningen till Sertigpasset på 2739 meter över havet. Efter bestigningen fortsätter vandringen med många kilometer nedåt mot Sertig Dörfli. På restaurangen här finns möjlighet att äta och dricka innan man tar bussen tillbaka till Davos.
Dagens vandring är ca 19 km.

Torsdag 25 juli
Kloster

Idag planerar vi för en lugnare  vandring. Vi tar tåget till Wolfgang. Därifrån vandrar vi ner mot Klosters. Vi följer en fin stig längs floden. Istället för att gå direkt ner till staden Klosters följer vi en vandringsväg runt området. Klosters erbjuder många restauranger. Tåg tillbaka till Davos.
Dagens vandring är cirka 12 km.

Fredag 26 juli
Svartshorn

Vi tar buss upp till Füela passet. Vandringen börjar sedan på 2383 meter över havet. Dagens mål är att bestiga ett av de högsta bergen i området, nämligen Svartshorn på 3146 meter över havet. Mätt i kilometer är det inte en väldigt lång vandring upp till toppen, cirka 3 km, men det är brant. Efter ungefär 1 km ner från Svartshorn vandrar vi över till en stig som tar oss mot Grialetch och vidare ner till Dürrboden, 2007 meter över havet. I Dürrboden kan det finnas möjlighet till servering beroende på tidpunkten när vi kommer fram. Matpaket bör därför tas med idag. Buss ner till Davos.
Dagens sträcka är ca 12km.

Lördag 27 juli
Schatzalp

Vi tar bergbana upp till Panorama Restaurant på Schatzalp, 1861 meter över havet. Vi tar en titt inne på det berömda hotellet som på 1900 talet byggdes som ett sanatorium för tuberkulos patienter. I lobbyn finns en fantastiskt vacker ljuskrona i taket. Här uppe finns också en fantastisk botanisk trädgård där du kan se massor av edelweiss. Vandringen börjar i natursköna omgivningar – med skogsterräng och fina stigar. Schweizarna kallar denna vandring för Alpentour, en av de vackraste. Vi passerar så småningom vattenfall. På Berghaus StafelAlp-restaurangen kan de inte ta emot så många vandringsgäster åt gången. Reseledaren ringer därför restaurangen en dag i förväg för att beställa lunch. Efter lunch fortsätter vandringen ner till Frauenkirch. Buss hem till Davos.
Dagens vandring är cirka 10 km.

 

Beroende på väder och vind kan detta program ändras på plats.