St. Barth Gustavialoppet

Loppet

 

Gustavialoppet startade redan 1991 på svenskt initiativ och under hela 90-talet stod de svenska besökarna för majoriteten av deltagandet. Några kända löparprofiler som varit är t ex Ingmarie Nilsson 1994 (segrare i Stockholm Marathon 1995).

Loppet har fått sitt namn efter öns huvudstad som i sin tur är namngiven efter Gustav III som var den som såg till att Sverige fick ta ön i besiktning som koloni 1784. Nu för tiden har loppet vuxit till sig och är en viktig del i det som brukar kallas Swedish Weekend och arrangeras i november varje år.

Dagen före det ”stora” loppet arrangeras Lilla Gustavialoppet som brukar engagera nästan alla barn på ön mellan 5-18 år. 

Klockan halv åtta på morgonen startar loppet vid öns Stadion, ca 15 minuters promenad från vårt hotell. Banan är ganska kuperad och sträcker sig in till Gustavia där man sen får ta ett extra varv inne i stan innan målgången väntar. Det finns också en gåing-klass på ca 8 km. T-shirt och medalj väntar alla fullföljande löpare. Hederspris till de bästa i tävlingsklasserna.

Distans: 10 km
Sista anmälningsdag: I mån av plats 
Datum for loppet: 11 november 2018
Medeltemperatur: Vid start ca 25 grader, kl.10 ca 30 grader. 
Åldersindelning:
18-39 år  Kombinerad tävlings- och motionsklass
40-49 år  Veteranklass
50-59 år  Superveteran
Karaktär: Kuperade vägar av mestadels betong (asfalt smälter på dessa breddgrader).
Starttid: 07.30
Maxtid: Ingen
Övrigt: Natursköna omgivningar med fantastiska utsiktplatser på vissa punkter.