Shanghai Marathon & Peking

Utflykter

Shanghai Museum
Shanghaimuseet rymmer en uppvisning av Kinas historia med mästerverk av kinesisk konst som går tillbaka till den neolitiska perioden (12 000 – 2 000 f.kr.) Shanghai-museet tar er igenom mer än 6000 års traditionell konst i olika material, inklusive brons, keramik, skulptur, bläckmålning, kalligrafi och möbler.
Museet ligger i People Square, i hjärtat av staden, omgiven av ett stort grönområde.

Bund (Shanghai Marathon startområde)
Vi fortsätter till Bund, även kallad Zhongshan Dong Yi Lu.
Shanghai mest kända gata, som också är en strandpromenad, har i hundratals år betraktats som en symbol för Shanghai. Den mest kända vyn finns på Bundens västra sida och är de 26 olika arkitektoniska stilerna, inklusive gotiska, barocka, romanska, klassicism och renässans. 

Yu Garden Yuyuan
Garden eller Yu Garden of Shanghai är en pärla inom klassisk kinesisk trädgård, belägen i södra delen av Yangtze-floden.
Uppbyggd 1559 under Ming-dynastin. Som namnet antyder betyder Yu glädje och fred på kinesiska. Grundaren Pan Yunduan lät bygga denna trädgård tillägnad sina föräldrar, med syftet att vara en fridfull plats att tillbringa sina sista år i livet.

Gamla stan Basar 
Old Town Bazaar, eller Yuyuan basar, ligger bredvid Yuyuan Garden. Ursprungligen har det varit ett tempel på denna plats. Pilgrimsfärder har brukade gå hit för över 100 år sedan. Yuyuan Bazaar täcker ett område på över 500 000 m² med 3000 butiker. Nästan 60 000 turister besöker marknaden varje dag för att köpa traditionell kinesisk mat, skor, textilier, jade, klockor, smycken och huvudbonader.

Himmelska fridens torg
Himmelska fridens torg eller Tian’anmen ligger i centrala Peking och har alltid varit en plats för nationella högtider samt massprotester. Det har en yta på 440 000 m². Det är snarare historian än arkitekturen som har fört in torget in i det internationella strålkastarljuset. På västra sidan av torget är Folkets Stora Hall, där National People’s Congress möts. I öster ligger Museum of Chinese History och den kinesiska revolutionen. I söder ligger Maos mausoleum. I norr ligger den Förbjudna staden. 
Himmelska fridens torg står under hård bevakning vilket säkert beror på torgets långa historia av missnöje. Detta missnöje har till exempel visats vid massprotesten mot Versaillesfreden 1919 och studentprotesterna för demokratiska val 70 år senare. 
Numera råder en vänligare atmosfär på torget. Ni kan ta in omgivningarna i eget tempo. Här finner ni monument bestående av folkets hjältar, framför Mao Zedongs minneshall, Kinas mest kända härskare. 

Den förbjudna staden
Den Förbjudna staden är 720 000 m² stor och är namnet på det tidigare kejserliga palatset i Kina. För att poängtera att mongolernas styre var över lät kejsaren Yongle av Mingdynastin år 1406 uppföra ett helt nytt kejsarpalats där mongolernas palats tidigare legat. Namnet kommer från det faktum att vanliga människor inte hade tillgång till området under kejsarperioden, endast den kejserliga familjen och domstolen fick komma in dit. Sedan 1924 är det öppet för allmän beskådan. De 800 byggnaderna med 9 9999 rum sprider ut sig över ett område på 720 000 m². Byggnaderna är listade på UNESCO:s världsarvslista tack vare den stora samlingen av bevarade antika trästrukturer. 

Sommarpalatset
15 kilometer från centrala Peking ligger Sommarpalatset. Som det låter på namnet så var sommarpalatset sommarbostaden för Kinas olika kejsare under Qingdynastin, en tillflyktsort från Den Förbjudna staden. Dess kinesiska namn, Yi He Yuan, kan översättas till ”Trädgården för kultiverad harmoni” eller ”Trädgården för bevarandet av hälsa och harmoni”. Sommarpalatset är en imperialistisk trädgård som byggdes först 1750, förstördes i stor grad på 1860-talet och rustades upp på sin ursprungliga grundläggning år 1886. Det är ett mästerverk av kinesisk landskapsdesign. Det naturliga landskapet med kullar och öppet vatten kombineras med konstgjorda egenskaper som paviljonger, hallar, palats, tempel och broar för att skapa en harmonisk ensemble av utmärkt estetiskt värde.

Kinesiska muren
I mer än 2000 år var Kinas mur det yttre försvaret mot nomadiska stammar och andra invaderande fiender. Med en längd på drygt 7,500 kilometer skyddade muren nästan hela norra och hela nordvästra Kina. Den första delen av muren beräknas vara byggd 800-500 år f.kr. Vid den här tiden var Kina ännu inte ett förenat statsskick och bestod av flera rivaliserade stammar. År 221 f.kr. förenade krigarkungen Shih Huang Ti de olika stammarna och skapade ett enhetligt Kina. Därefter anslöt han de olika väggarna som stammarna hade byggt upp till en enda lång mur.

Himlens tempel
Det här templet har funnits sedan år 1420 och ligger beläget i södra delen av Peking. Invändigt innehåller den något av den finaste kinesiska arkitekturen. Tidigare år har regerande kejsare besökt templet för att tacka gudarna för en säsong av god skörd.
Templet domineras av cirklar som symboliserar himlen, medan den fyrkantiga planlösningen symboliserar jorden. Det runda templet är 38 meter högt och 30 meter i diameter. 

 

Honolulu Marathon – drömresan

Drömmer du om upplevelser utöver det vanliga? Vintern 2022 kommer vi ännu en gång arrangera drömresan till USA och Hawaii. ...
Resan är öppen för förhandsanmälan

TCS New York City Marathon

Bokning 2021 / Förhandsanmälan 2022 är öppen. Om du ska springa ett maratonlopp i ditt liv så ska du göra det här! New York Marathon är ett av världens största och mest mytomspunna lopp. ...
FRÅN 2 000 SEK

Chicago Marathon

Chicago Marathon är ett av världens största, mest populära maratonlopp. Chicago - även kallat "The Windy City" - är ett måste för alla löpintresserade. ...
FRÅN 2 000 SEK