Om Resan

A Reaching Hand

a reaching hand_starbild

A Reaching Hand är ett välgörenhetsprojekt i Sydafrika som startades och drivs av svenska Karin Hoole. Hon ägnar all sin fritid till projektet och är drivkraften som ger många människor hopp, varje dag.

A Reaching Hand är beroende av stöd och donationer från privatpersoner eller företag. Genom att stödja och donera pengar till A Reaching Hand ges direkthjälp till barn, ungdomar, ensamstående mammor och familjer som varje dag kämpar från dag till dag att överleva i en av de fattigaste delarna av Sydafrika.

Ett av A Reaching Hands viktigaste projekt i nuläget är en förskola som de driver. Vi på Springtime, tillsammans med våra resenärer, kommer att möjliggöra en nödvändig renovering av förskolan. Det ska byggas ett nytt ytter- samt innertak. Förskolan ska delas av inomhus med hjälp av flera innerväggar, samt sätta in en ny vägg och dörr vid toaletterna. Pengarna ska även räcka till ett nytt golv. Totalt krävs uppåt 100 000 kr för att genomföra renoveringen.

Förskolan ligger i en extremt fattig del av Khayelitsha, några mil från Kapstaden. Hit kommer över 90 barn i åldrarna en månad till 5 år, dagligen måndag till fredag. Barnen sköts om av Phumeza och 6 andra fröknar. Här får de omvårdnad, stöd och utbildning. På detta sätt är det möjligt för deras mammor att jobba eller söka jobb för att kunna försörja sina familjer. Många mammor vill också att deras barn ska få en bra start inför skolan. Denna möjlighet skulle inte finnas om inte A Reaching Hand kunde erbjuda dem detta utan kostnad.

Fokus ligger på att utveckla förskolan och ge möjlighet för arbetslösa unga och vuxna så att de kommer in i arbetslivet och blir självförsörjande. Vi arbetar också för att renovera det som en gång var ett plåtskjul till en bra och säker byggnad för barnen. Mycket har renoverats men golv, tak och rumsindelning behöver åtgärdas för att möta minimumkraven från regeringen, detta för att kunna få fortsatt licens att driva förskolan. Vi samlar även in donationer av kläder, leksaker och möbler till förskolan och i samband med våra resor kommer vi att besöka förskolan och då få möjlighet att överlämna insamlade saker.

Totalt så siktar vi alltså på att samla in 100 000 kr och detta ska bland annat ske genom att vi ger 500 kr per resenärer som åker med oss till Sydafrika. Vi kommer även att arrangera andra sätt att samla in pengar bl a särskilda Sydafrikakvällar. Inför alla resor kommer alla resenärer att få möjlighet att bidra genom att ta med saker som vi sedan åker över och lämnar på plats under resan. Exakt vilka saker som behövs kommer vi att informera om i god tid före resorna. Givetvis kan alla också skänka pengar direkt till A Reaching Hand. Mer information finner du här.