Médoc Marathon

Loppinfo Medoc Marathon 2023

 

 

Maratonloppet arrangeras för 37:e gången i år. 8500 löpare är anmälda till loppet, varav cirka 7000 är fransmän.

Starten

Det tar ca 90 minuter att köra till starten av loppet. Våra bussar kör från hotellet tidigt på morgonen. Väl vid startområdet bestämmer du själv var du vill placera dig. Hög karnevalsstämning råder!
Det finns en klädförvaring där du kan lämna din väska med överdragskläder.
Ett tips är att ta med ombyte med torra kläder som du lämnar in innan start och kan byta till efter mål. 
Obs! normalt är det lång kö för att lämna in väskan, var ute i god tid.

Loppet

När starten går klockan 9.30 springer du först genom Pauillac’s smala gränder och sedan söderut ut bland vinodlingarna. Man springer i en formation som kan liknas vid en åtta och efter 21 km är man tillbaka till start/mål, därefter gör man en lopp norröver.

Har man anhöriga som ska titta på loppet kan man alltså med enkelhet se sin löpare vid 1km, 21km och 41km.

Underlaget är mest asfalt med hårt grus på vissa ställen. Loppet är långt – drygt 42 km som vanligt – så ta det mycket lugnt i värmen. Räkna inte med att slå några personliga rekord utan njut av alla upplevelser under loppet.

Det är väldigt gott om vatten längs banan. På många stationer erbjuds löparna apelsiner, bananer, torkade frukter, nötter, popcorn mm. Efter 37 km får du även smaka ostron, efter 38 km entrecote och efter 40 km ost. Det serveras mycket vatten och sportdryck. Det finns över 20 vätskestationer.

Ett flertal orkestrar underhåller längs banan.

Loppet går genom eller ganska nära 50 vinslott. Bland andra Lynch-Bages, Latour, Pichon-Longueville-Comtesse-de-Lalande, Leoville-Las-Cases, Beychvelle, Talbot, Batailley, Pontet-Canet, Mouton-Rotschild, Lafitte Rotchild, Cos d’Estournel, Les Ormes de Pez etc. Observera att ordet chateau, som betyder slott, inom vinvärlden är en beteckning på vinegendomen och inte själva byggnaden. Detta hindrar inte att det på vissa vinegendomar också finns en slottsliknande byggnad.
På ett 20-tal platser får du provsmaka slottens egna viner. Det är upphällt någon centimeter i glasen. Lukta på vinet. Fyll munnen. Låt vinet cirkulera i munnen. Känn smaken. Svälj och fortsätt att springa!

Här finns en härlig video som visar banan.

Utklädnad

Alla som springer Médoc Marathon klär ut sig. Tänk på att utan ”kostym” får ni ingen registrerad tid, medalj eller souvenir. Det blir mycket roligare att delta i loppet om du klär ut dig i något publikinfriande. Vill du inte lägga ner för mycket tid på utklädning så räcker det gott med en fjäder i håret eller en hatt. En keps rekommenderas också då det har varit mycket varmt de senaste åren, 25-30 grader. Årets tema för årets kostymer är gastronomi.

Målet

Målet ligger precis vid starten men i motsatt riktning. När mållinjen passerats erhåller du en medalj och en souvenir, maxtid 6 timmar och 30 minuter. Till vänster finns ett antal tält med medicinsk behandling och massage. Därefter kommer du till ett tält där enbart löparna släpps in, mot uppvisande av nummerlappen, där serveras en enorm buffé. Gå in och smaka på smörgåsar, vattenmeloner, bakelser, yoghurt, frukt mm. Drick vatten, kaffe, läsk, öl, eller vin. Sätt dig på utsidan av tältet invid floden Gironde och njut! Det är du värd. I tältet spelas musik och många är de som faktiskt dansar efter loppet.

I byn Paulliac råder marknadsstämning, man kan handla vin och mat eller sitta på restauranger och caféer och njuta av atmosfären.

Vår bussar tillbaka till hotellet avgår 16.00-17.00.
Mer information om hemresan ges på väg till starten.

Supportergrupp/medföljande

Har man anhöriga som ska titta på loppet kan man alltså med enkelhet se sin löpare vid 1km, 21km och 41km.

Se kartan över loppet via denna länk. Ta gärna med flaggor!

Nummerlappar

Utdelning sker på hotellet under fredagen, klockan 17.00. Förutom nummerlapp får ni en t-shirt. Det sitter ett chip i nummerlappen som används för tidtagningen. Ingen speciell ”inlämningspåse” delas ut. Använd egen påse eller väska, dessa blir märkta av personalen vid inlämningen. Fungerar utmärkt.

Vinprovarpromenad och lunchen på söndagen (för de som förbokat)

På söndagen är det dags för en cirka 10 km lång promenad som i år äger rum runt Chateau Mauvesin Barton vinområde där det sedan bjuds på lunch och vin för den som önskar. På franska kallas promenaden mycket passande för ”La Balade de Récuperation”, återhämtningspromenaden. Promenaden börjar kl. 09.30 och vi åker från hotellet klockan 08.00.  

Vid starten erhåller du en vinprovarkåsa som skall användas på ett antal vinslott där det bjuds på vin och underhållning. Vissa år erbjuds möjlighet att köpa vin, frukt och andra godsaker efter promenaden.  

Bussen går tillbaka till hotellet klockan 16.00.