Médoc Marathon

Loppinfo Medoc Marathon 2018

 

 

Maratonloppet arrangeras för 35:e gången i år. Drygt 8500 löpare är anmälda till loppet, varav cirka 7000 är fransmän.

Starten

Det tar ca 90 minuter att köra till starten av loppet. Vår buss går från hotellet tidigt på morgonen. Väl vid startområdet bestämmer du själv var du vill placera dig. Hög karnevalsstämning råder! Det finns en klädförvaring där du kan lämna din väska med överdragskläder. Ett tips är att ta med ombyte med torra kläder som du lämnar in innan start och kan byta till efter mål. 
Bussen hem går ca kl. 18.00 (exakt tid bestäms på plats).

Loppet

När starten går klockan 9.30 springer du först genom Pauillac’s gränder och sedan ut bland vinodlingarna. Banan är småkuperad förutom de första kilometrarna som är flacka. Underlaget är mest asfalt eller grus. Loppet är långt – drygt 42 km som vanligt – så ta det lugnt i värmen. Räkna inte med att slå några personliga rekord utan njut av alla upplevelser under loppet.

På många ställen erbjuds löparna apelsiner, bananer, torkade frukter m.m. Efter 40 km får du även smaka ostron, entrecote och ost. Det serveras mycket vatten och sportdryck. Det finns över 20 vätskestationer.

Ett flertal orkestrar underhåller längs banan.

Loppet går genom eller ganska nära 50 vinslott. Bland andra Lynch-Bages, Latour, Pichon-Longueville-Comtesse-de-Lalande, Leoville-Las-Cases, Beychvelle, Talbot, Batailley, Pontet-Canet, Mouton-Rotschild, Lafitte Rotchild, Cos d’Estournel, Les Ormes de Pez etc. Observera att ordet chateau, som betyder slott, inom vinvärlden är en beteckning på vinegendomen och inte själva byggnaden. Detta hindrar inte att det på vissa vinegendomar också finns en slottsliknande byggnad. På ett 20-tal platser får du provsmaka slottens egna viner. Det är upphällt någon centimeter i glasen. Lukta på vinet. Fyll munnen. Låt vinet cirkulera i munnen. Känn smaken. Svälj och fortsätt att springa!

Utklädnad

Alla som springer Médoc Marathon klär ut sig. Tänk på att utan utklädnad får ni ingen registrerad tid, medalj eller souvenir. Det blir mycket roligare att delta i loppet om du klär ut dig i något publikinfriande. Vill du inte lägga ner för mycket tid på utklädning så räcker det gott med en fjäder i håret eller en hatt. En keps rekommenderas också då det har varit mycket varmt de senaste åren (25-30 grader). Årets tema för utklädnad är ”superhjältar”

Målet

Målet ligger precis vid starten men i motsatt riktning. När mållinjen passerats erhåller du en medalj och en souvenir, maxtid 6 timmar och 30 minuter. Till vänster finns ett antal tält med medicinsk behandling och massage. Därefter kommer du till ett tält där enbart löparna släpps in, mot uppvisande av nummerlappen, där serveras en enorm buffé. Gå in och smaka på smörgåsar, vattenmeloner, bakelser, yoghurt, frukt m.m. Drick vatten, kaffe, läsk, öl, eller vin. Sätt dig på utsidan av tältet invid floden Gironde och njut! Det är du värd. I tältet spelas musik och många är de som faktiskt dansar efter loppet.

I byn Paulliac råder marknadsstämning, man kan handla vin och mat eller sitta på restauranger och caféer och njuta av atmosfären.

Vår buss tillbaka till hotellet avgår cirka 18.00. Mer information om hemresan ges på väg till starten.

Supportergrupp/medföljande

Supporters har möjlighet att se löparna vid ett par tillfällen under loppet. Se kartan över loppet via denna länk. Ta gärna med flaggor!

Nummerlappar

Utdelning sker på hotellet under fredagen. Förutom nummerlapp får ni en t-shirt och ett chip som används för tidtagningen. Ingen speciell ”inlämningspåse” delas ut. Använd egen påse eller väska, dessa blir märkta av personalen vid inlämningen. Fungerar utmärkt.

Vinprovarpromenad och lunchen på söndagen (för de som förbokat)

På söndagen är det dags för en cirka 10 km lång promenad i ett förbestämt vinområde där det sedan bjuds på lunch och vin för den som önskar. På franska kallas promenaden mycket passande för ”La Balade de Récuperation”, återhämtningspromenaden. Promenaden börjar kl. 10.00 och vi åker från hotellet kl. 8.00.  

Vid starten erhåller du en vinprovarkåsa som skall användas på ett antal vinslott där det bjuds på vin och underhållning. Vissa år erbjuds möjlighet att köpa vin, frukt och andra godsaker efter promenaden.  

Bussen går tillbaka till hotellet ca kl. 16.00.

Paris Marathon

Ett av världens största lopp med över 40 000 deltagare. Loppet är ett ”riktigt” stadslopp som passerar många av Paris sevärdheter....
FRÅN 2 000 SEK

New York Tjejmil

Följ med till New York och spring New York Tjejmil! Upplev dagar med härlig träning och känn storstadspulsen med shopping, museer, teatrar, restauranger och kaféer. Det här är en resa och ett lopp för...
SLUTSÅLD

Berlin Marathon

Vill du springa en snabb och trevlig höstmara är Berlin det perfekta resmålet. Banan är flack, temperaturen behaglig och stämningen fantastisk. ...
FRÅN 2 000 SEK