Kreta – Träning och livsstilsresa

Kreta

Kreta 39

Kreta erbjuder underbara långa stränder med klarblå vatten och en häpnadsväckande och omväxlande natur med så väl höga berg som djupa raviner – varav många är perfekta för vandring. På Kreta finns resmål och boenden som passar för alla, alltifrån småbarnsfamiljen till den äventyrslystne backpackern.

Kreta ligger mitt i Medelhavet, söder om det grekiska fastlandet. Kreta är Greklands största ö med sina cirka 600 000 invånare på en yta som är ungefär lika stor som Södermanland – men i en betydligt mer vidsträckt form.

Människorna på Kreta är mycket trevliga och gästvänliga. De är stora lokalpatrioter och många ser sig i första hand som Kretabor snarare än som greker. Den grekiska dialekten som talas på Kreta skiljer sig också mycket från standardgrekiskan.

Det är främst längs Kretas norra kust som de stora turistorterna ligger, medan stora delar av resten av ön är relativt orörd. Att ön har en ganska svårgenomtränglig mark med flera bergskedjor har säkert bidragit till uppdelningen. Detta gör att klimatet skiljer sig åt på olika delar av ön med något varmare temperaturer i söder.

Makrigialos,dit vår resa går, ligger på Kretas sydöstra sida inbäddat bland höga berg och fina vikar. Från Heraklion, dit vi flyger, tar transfern ca 2,5 timmar och vi hinner se och uppleva bitar av Kreta på vägen.

Kreta

Fakta

Huvudstad: Heraklion
Yta: 8 336 km²
Statsskick: Republik
Religion: Grekisk-ortodox kristendom
Folkmängd: 623 666
Språk: Grekiska
Valuta: Euro (€)
Tidsskillnad: +1 timme
Antal öar: 25