Klubb Sverige
2-9 maj 2015 Portugal

Utflykter

Midnattsloppet i Helsingfors

Förslag på egna utflykter:

Sveaborg en av världens största sjöfästningar. Den omfattar flera öar vid inloppet till Helsingfors, och kallas även ”Nordens Gibraltar”. Sveaborg finns idag på UNESCOS världsarvslista. Sveaborg uppkom då Peter den store av Ryssland grundat Sankt Petersburg och Sverige behövde en stark fästning i Finska viken. Byggnadsarbetet påbörjades 1748 och blev inte färdigt förrän 1791 pga vissa uppehåll.

Tempelplatsens kyrka är en kyrkobyggnad i stadsdelen Främre Tölö. Kyrkan öppnades 1969 och har ritats av arkitekterna Timo och Tuomo Suomolainen. Kyrkan är en av de mest populära sevärdheterna i Helsingfors och besöks av ca en halv miljon människor varje år. Kyrkan ligger insprängt i berget men det flödar in ljus genom de stora takfönstren. Kyrkan används ofta som konsertsal pga den goda akustiken som skapas av höjden och väggarnas skrovliga bergyta. En spricka i bergsväggen används som altartavla

Finlands Nationalmuseum visar Finlands historia från stenåldern till nutid. Museet ligger på bra gångavstånd från hotellet. Museet byggdes mellan åren 1905-1910 och öppnades för allmänheten 1916. Byggnaden planerades av trion Gesellius, Lindgren och Saarinen. Utsidan liknar mycket arkitekturen av medeltida finska kyrkor och slott medan interiören går mer åt jugendhållet.