Om Resan

Athen Marathon

Athens_Acropolis

Följ med och känn på historiens vingslag i den klassiska marathonstaden Athen. Förutom loppet så ska vi hinna med att se berömda Akropolis med Partehenontemplet, gå vilse i Plaka´s gamla gränder och smaka av den grekiska maten.

Banan sträcker sig från den lilla byn Marathon, utanför Athen, hela vägen ner till centrum och målgången sker inne på den klassiska marmorarenan Panathinaikos. En ganska krävande bana med stigning från km 10 till 30.

1D Ruth in Athens 2009 

Legenden – Det första maratonloppet Krigen i östra Medelhavet avlöste varandra. Det allvarligaste hotet mot grekerna kom när det väldiga persiska riket bestämde sig för att erövra Grekland.

490 f. Kr. landsteg en styrka på hundratusen man utanför byn Marathon. Grekerna var bara en tiondel så många. Perserna hindrades genom att den atenska styrkan täppt till det lilla bergspass som ledde inåt landet. Sedan hände något märkligt – grekerna gick till attack! Perserna blev naturligtvis helt tagna på sängen. I den hårda strid som följde förlorade perserna ca 6.000 man, ungefär tre gånger fler än grekerna.

Grekernas härförare skickade en löpare till Aten för att berätta om segern. Denna sägs ha hetat Feidippides och sprang de 42 kilometrarna på rekordtid. När han kom fram ropade han: ”Chairete, nikomen – var hälsade, vi har segrat!” Så föll han död ned. Det var till minnet av denna löpning som maraton-loppet instiftades som gren i de olympiska spelen.

Klassisk marathonplats Athen är ocskå den stad där det allra första OS-marathonloppet ägde rum 1896 och där hemmalöparen Spiros Louis tog hem vinsten.

Instruktörer på plats

  • Anders Forselius

    Ledare