Aktiv kultur och upplevelseresa i Mozarts spår - Salzburg Senior 25-29 september 2024

Program

Preliminärt program

Onsdag 25 september
13:50 Ankomst Salzburg flygplats (SZG) 
15:00 Check in på hotellet
16:00 Återhämningspass efter resa
18:30 Möts upp i lobbyn för promenad mot middagsrestaurang
19:00-21:00 Middag på Stieglkeller (ingår)
Förutom den rustika interiören i denna familjeägda restaurang imponerar även den mysiga utomhusmatsalen med en unik utsikt över Salzburgs gamla stad. De österrikiska, rustika rätterna och nyskapade klassiker från regionen smakar ännu bättre med denna panorama.

Torsdag 26 september
08:00 Morgonrörlighet
09:00 Frukost
10:30 Citysigtseeing genom Salzburg
Salzburg, känd över hela världen som musikens stad och framför allt som födelseplatsen för den mest berömda kompositören genom tiderna, Wolfgang Amadeus Mozart. Den pittoreska staden vid floden Salzach är perfekt att utforska till fots och erbjuder magnifika historiska sevärdheter såsom Mozarts födelseplats i den vackra barocka gamla staden och fästningen Hohensalzburg som vakar över staden. En fascinerande stad som hör hemma på allas bucket list!
Getreidegasse är det pulserande hjärtat i Salzburgs gamla stad, med dess omisskännliga charm och Mozarts födelseplats, vilket gör det till en oemotståndlig destination för otaliga besökare från hela världen. Förutom en rad internationella modekedjor, charmar Getreidegasse även förbipasserande med sina traditionella värdshus och unika butiker med anor från historien.
W. A. Mozart föddes 1756 i ”Hagenauer Haus” på Getreidegasse 9 i Salzburg. Idag är Mozarts födelseplats ett av de mest besökta museerna i Österrike och är ett absolut höjdpunkt, framför allt för Mozart-fans.
Inträde till Mozart´s födelseplats ingår samt till Fortet Hohensalzburg
13:00 Lunch på egen hand
Tips på lunch restaurang: Sternbräu
15:00 Fortress Hohensalzburg
Hohensalzburg-fästningen tronar på Festungsberg, högt ovanför taken i det barocka historiska distriktet. Den största fullt bevarade borgen i Centraleuropa, detta symbol för Salzburg, erbjuder en 360-graders vy över staden och dess omgivningar.
17:00 Fri eftermiddag & kväll

Fredag 27 september
07:30
Morgonrörlighet
08:15
 Frukost
09:15 Utflykt Sound of Music | Staden Salzburg och Salzkammergut 
Den musikaliska filmen ”Sound of Music” från 1965 om den sjungande familjen Trapp under andra världskriget blev en enorm succé och är fortfarande en av de saker Salzburg är mest känt för. Besök några av de magnifika filmplatserna runt Salzburg, såsom Hellbrunn och St. Gilgen vid Wolfgangsee, där den berömda öppningsscenen med frodig gräsmark och bergspanorama spelades in. Lunch ingår
12:50 Tåg till Schafberg.
Resan med SchafbergBahn kugghjulståg till nedanför det 1 783 meter höga toppen av Schafberg tar ca 35 minuter.
13:25 Vandring Schafberg
Vandringen uppför Schafberg vid Wolfgangsee är en av de absoluta höjdpunkterna i Salzburger Land och Salzkammergut. Från toppen kan du njuta av en fantastisk utsikt över flera sjöar i Salzkammergut, såsom Attersee, Mondsee eller Wolfgangsee. Det är värt att notera att toppkorset inte är på den högsta punkten av Schafbergspitze. För att nå dit behöver du gå lite åt vänster från klättringens utgångspunkt. Du passerar även ”Himmelspforte” eller ”Himlens port.” Himmelspforte markerar slutet på Purtschellersteig, som leder från baksidan av Schafberg till Schafbergspitze.
Från toppkorset kan du njuta av en perfekt utsikt över bland annat Mondsee. Stigen består mestadels av steniga skogsvägar, ofta relativt branta, men ändå tillgängliga utan större svårigheter. Vandringen går ner till Schafbergalm i ett skogsfritt område och sedan vidare ner till St. Wolfgang genom skogen.
Du som inte vill vandra kan åka tåget till toppen.
16:30 Transfer från St Wolfgang till Salzburg (ca 1,5 timme)
18:00 Fri kväll

Lördag 28 september
07:30
Morgonrörlighet
08:30
Frukost
10:30 Guidad tur vid Mirabellpalatset och trädgård
Mirabellpalatset byggdes år 1606 av prins-ärkebiskop Wolf Dietrich för sin älskade Salome Alt. Idag fungerar det som bakgrund för de mest romantiska bröllop man kan tänka sig.
12:05-12:35 Music at lunchtime
Enastående musikupplevelse på den unika orgellandskapet i Salzburgs katedral
12:35 Lunch på egen hand och egen tid
Tips att besöka Dom kvarteren, Salzburgs katedral och det gamla marknadsplatsen Altermarkt. Ett tips är även att besöka Café
Tomasselli.
19:30-22:00 Mozart middags konsert
Res tillbaka i tiden och njut av en historisk konsertkväll med den världsberömda kompositören Wolfgang Amadeus Mozart, precis som den österrikiska aristokratin gjorde på 1700-talet. Avnjut en traditionell middag i en elegant, ljusskande atmosfär i den vackra barocksalen vid Sankt Peters kloster medan du lyssnar på Mozarts klassiska musik framförd av musiker i autentiska kostymer för att fullborda illusionen.

Söndag 29 september
07:30
Morgonrörlighet
08:15
Frukost och utcheckning senast kl 11:00
09:30 Guidad tur – Utforska Mönchsberg och Kapuzinerberg
Rutt 1: Stadspromenaden över Kapuzinerberg tar ungefär en och en halv timme och vindlar sig praktiskt taget runt berget. Uppstigningen sker via Imbergstiege, där du i slutet genast svänger höger. Den historiska Basteiweg längs stadsmuren erbjuder de vackraste panoramavyerna över den gamla staden. När du når Franziskischlössl kan du ta en paus och äta något innan du återvänder till staden förbi kapucinklosteret.
Rutt 2: Rutten över Mönchsberg börjar med uppstigningen till Nonnbergklostret. Den korta omvägen till S:t Erhards kyrka är definitivt värd besöket, särskilt på grund av atmosfären i de så kallade Nonntal-gränderna. Fortsätt förbi Krautwächter-Häuschen till Mönchsberg och fästningsberget. Här kan du välja: åt höger är det värt att besöka fästningen Hohensalzburg; åt vänster leder en av lokalinvånarnas favoritleder förbi Salzburgs Museum of Modern Art till Augustiner Bräu Kloster Mülln.
Lunch ingår inte
13:00 Salzburg båttur
Under tidigare tider transporterades salt (Salz på tyska) med båt längs floden till staden, vilket gav floden Salzach sitt namn. Det sista fartyget som seglade på floden slutade sin verksamhet 1891 på grund av grunt vatten och svaga motorer. Mer än ett sekel senare, sedan år 2002, är det möjligt att återigen åka längs floden.
”Amadeus Salzburg” är en modern båt med ett djupgående på endast 38 cm. Den unika designen med stora fönster ger en magnifik panoramavy. Motorerna producerar 1085 hästkrafter och gör att fartyget kan nå hastigheter på upp till 50 km/h.
13:40 Fri tid
16:00  Ca avresa mot flygplatsen