Bicycling & Cykelvasan

Cykelvasan

cykelvasan-happyorghög

Cykelvasan 90 följer till stora delar samma sträckning som världens äldsta, längsta och största långlopp på skidor. Sedan starten 2009 har tiotusentals cyklister kämpat sig igenom de nio milen mellan Sälen och Mora.

Viktigt att känna till
När du anmält dig finns några saker som är extra viktiga att känna till.

Tävlingsregler
Cykelvasan är ett lopp som är sanktionerat av Svenska Cykelförbundet och genomförs i enlighet med SCF:s tävlingsregler TR 1, TR 4 och TR 12. Se www.scf.se. Varje deltagare ställer upp på egen risk.
Med tanke på olycksrisk och säkerhet är det inte tillåtet att cykla med lurar i öronen, exempelvis musik. Det är inte heller tillåtet med tandemcykel, barnstol på pakethållaren eller cykelkärra. I tävlingsklass måste man vara medlem i en cykelklubb och lösa en tävlingslicens. Det finns endagarslicens att lösa, när man hämtar ut sin nummerlapp, vid tävlingsexpeditionen i Mora eller Sälen.

Godkänd cykelhjälm är obligatorisk i Cykelvasan. Arrangören rekommenderar mountainbike och grova däck. Loppet går delvis på ej avlysta vägar vilket innebär att vägtrafikförordningens regler gäller. På vissa partier cyklar man på landsväg, avkonad från ordinarie trafik. Dessa avkonade partier får absolut inte lämnas.

Ta dig till start och hem från mål t/r Lindvallen 13/8 
När du bokar din startplats med oss då ingår transport med Vasaloppsbussarna från målgång till Lindvallen, till starten cyklar vi och värmer upp.
Transport av cykeln sker med lastbil. Bubbelplast i begränsad mängd finns att tillgå för emballering av cyklar vid transport. Vasaloppet tar inte ansvar för repor och skråmor som kan uppkomma på cyklarna i samband med våra transporter.

Under loppet
Det är resan som är målet. Och det finns en del värt att veta om din väg mot Mora. Vad serveras på våra kontroller, vilka reptider gäller och hur gör du om du tvingas bryta?

Respekt i spåret
Det ska vara en fest för alla att färdas mot Mora och därför är det viktigt att alla visar hänsyn. Se dig för en extra gång när du gör en omkörning! Var lyhörd på bakomvarande cyklisters tillrop. Exempel på tillrop kan vara: ”Håll till höger” och ”Kommer vänster!”

Reptider
Av säkerhetsskäl finns så kallade reptider vid våra kontroller, ett klockslag för sista passering. Kontrollen måste lämnas inom 10 minuter efter att reptiden passerat. Om du kommer för sent till en kontroll måste du bryta loppet och busstransport ordnas då till Mora. Vid extrema väderförhållanden har tävlingsledningen rätt att ändra reptiden.

Kontroll Reptid
Evertsberg 16.45
Hökberg 18.45

Service på våra Vasaloppskontroller
Längs Vasaloppsspåret finns sju stycken officiella kontroller. Vasaloppets samarbetspartner Tvåhjulsmästarna hjälper till med reparationer vid alla kontroller längs banan. Faktura för eventuellt material skickas till dig efter loppet. Toaletter och sjukvårdspersonal finns vid samtliga kontroller samt på startplatsen och i målområdet. Glutenfria vasaloppsbullar finns i begränsat antal. Vid alla kontroller, förutom i Hökberg, finns passeringskorridorer för de som inte vill stanna och äta eller dricka.

Om du tvingas bryta
Om du bryter ditt lopp måste du alltid uppsöka sjukvårdspersonalen vid närmaste kontroll. De tar hand om ditt chip, rapporterar brytningen och ordnar transport till Mora. Räddnings- och sjukvårdstjänstens funktionärer har rätt att ta deltagare av banan om skäl föreligger.

När du gått i mål
Känslan av att se kyrktornet i Mora och sedan passera under målportalen måste upplevas. Därefter kan du lugnt cykla till duschen. Så här fungerar det!

Diplom och åkprofil
Som bevis för din prestation får du ett kostnadsfritt diplom som hämtas ut vid mässområdet. Efter loppet finns även möjlighet att hämta ut diplom och köpa åkprofil på Mötesplats Mora eller Sommarmässan i Lindvallen (sommar) och Mora Ishall (Vasaloppet). Diplom och åkprofil kan även beställas i efterhand via Mina sidor. Efterbeställning sker mot en avgift för administration och porto.

Medalj
Alla som fullföljer loppet tilldelas en medalj direkt efter målgång.

Prisutdelning
Prisutdelning sker i målområdet kl. 13.00. Spurtpris i alla kontroller för bästa cyklist (förutom Evertsberg).
Bergspris i Evertsberg till första dam och herre (för att erhålla spurtpris och bergspris måste deltagaren fullfölja loppet). Träningsstipendier till de tre första damerna och de tio första herrarna i tävlingsklass.

Ditt resultat
Ditt resultat presenteras live på vasaloppet.se under loppets gång, vilket alla har möjlighet att följa. Antingen på hemsidan eller via vasaloppets app- eller sms-tjänst. Efter loppet går det också att se ditt fullständiga resultat med samtliga mellantider.

Ovan information är tagen från Vasaloppet.se för fullständig information http://www.vasaloppet.se/lopp/cykellopp/cykelvasan90/