Pass och visum

Till resmål där det krävs visum för svenska medborgare blir resenären informerad om detta.

USA
Sverige ingår i det s.k. Visa Waiver Program, vilket innebär att man får resa viseringsfritt till Amerika.

Nuvarande regler fram till 30 mars 2016
Till USA krävs pass som är maskinellt läsbart. Inga provisoriska pass accepteras. För barn krävs eget pass. Nya pass som utfärdats efter 26 oktober 2006 ska innehålla biometrisk information. Har man ett pass som är utfärdat före detta datum räcker det att det är maskinellt läsbart.

Från och med den 1 januari 2009 är det obligatoriskt för bl.a. svenska medborgare att få sin inresa till USA godkänd före avresan. Ansökan görs elektroniskt på Internet i god tid före avresan via det nya systemet ESTA.Gå till ESTA webbsidahttps://esta.cbp.dhs.gov och fyll i ansökan på engelska.
De flesta skandinaviska medborgare behöver ej visum till USA. Obs! Visumfriheten gäller endast om ni är född skandinavisk medborgare. Resenärer av annan nationalitet än svensk bör kontrollera vad som gäller med Amerikanska Ambassaden alternativt sin egen myndighet

Vid inresa till Amerika kommer ett digitalt foto, samt fingeravtryck att registreras av varje resenär. Proceduren upprepas vid avresa. Detta kommer att ta någon minut extra per resenär.

Har ni genom oss bokat flyg till USA skickar vi ut en särskild blankett som ni ska fylla i era passuppgifter på. Detta är obligatoriskt då flygbolagen kräver detta för inresa i USA. Ändrar man namn i passet efter att kopia skickats in till oss måste detta ändras i bokningen, kostnad för detta kan tillkomma.  

Nya regler från och med 01 April 2016

NYHET! E-pass obligatoriskt till/via USA 
Från och med 01APR16 måste alla passagerare inneha ett e-pass vid resa till eller via USA enligt Visa Waiver Program (VWP) samt inneha en godkänd ESTA-ansökan. Ett e-pass, som har en särskild symbol på passets framsida, är en säkrare typ av pass med ett inbäddat elektroniskt chip. E-passet utfärdas av behörig myndighet och måste uppfylla internationella normer för säkerställande och lagring av information om innehavaren. Passen kommer att kontrolleras manuellt på flygplatsen.

*****************************************************************************

Övriga världen
Pass- och visumregler varierar från land till land och kan med kort varsel ändras. Vi rekommenderar att man tar kontakt med respektive lands ambassad för korrekt och giltig information i god tid innan avresa.

Generellt rekommenderar vi följande vad gäller pass:

  • Res alltid med pass
  • Passet skall vara giltigt minst sex månader efter avresa från landet i fråga
  • Passet skall innehålla minst två blanka sidor (dvs oanvända sidor, ett uppslag) till varje land man besöker

Reservation för förändringar. Mer information finns på polisens hemsida.