Anders Szalkai

Anders är en av Sveriges bästa maratonlöpare genom tiderna, med meriter från OS, VM och EM och med en seger i Stockholm Marathon 2001. 
Anders började med friidrott i ungdomsåren och höll främst på med medeldistanslöpning. 
Under en skolresa i Paris efteranmälde han sig till maratonloppet som gick samma helg och upptäckte då som 19-åring sin maratontalang när han sprang i mål på 2.32.48. Efter det har det blivit över 60 maratonlopp världen över med 2.12.43 som bästa tid.


Elitkarriären började Anders trappa ner efter segern i Stockholm Marathon men han har fortsatt träna löpning och tävla i maraton för att som han själv säger ”inte kan sluta springa”.
 Anders är utbildad på GIH i Stockholm och han upptäckte under sin egen karriär hur kul och inspirerande det var att hjälpa andra med träning.

Anders var med redan på Springtime Travels första Training Camp i början på 2000-talet på Mallorca. 
Förutom att leda träningar fysiskt har Anders gjort webb-baserade träningsprogram på Marathon.se som blivit mycket uppskattade av löpare i hela Sverige. Efter 6 år som runningansvarig på PUMA arbetar Anders numera på heltid med träning på Stockholm Marathongruppen och Marathon.se där han bland annat är huvudledare för Sveriges största löpargrupp Team Stockholm Marathon och ansvarar för träningsprogrammen.
 Anders håller främst i löpträning, med fokus både på teknik och tuffa pass.

 

New York Marathon 2016

Nu är det bara en dryg vecka kvar till New York Marathon. Nästan all träning är gjord men det finns fortfarande möjlighet till finslipning.

På frågan om du ska lägga in ett sista långpass med bara en dryg vecka kvar till loppet, så får du fråga dig själv om du tycker att du har fått in tillräckligt många långpass. Om du har det så tycker jag inte att du behöver ännu ett så nära inpå. Om du däremot känner att du har missat flera långpass under sommaren och hösten så kan du dock ha nytta av ett lite längre pass. Det kan framförallt vara mentalt skönt att köra ett långpass med 7-8 dagar kvar till loppet. Om du vill springa ett långpass helgen innan loppet så tycker jag att det ska gå i en för dig, lugn fart och inte vara längre än ditt tidigare längsta långpass. Om du springer ”för långt” så är risken stor att benen inte hinner bli maximalt pigga och fräscha till loppet. Utgå från vad som känns lagom bekvämt långt just för dig och spring helst inte längre än 25 km.

Om du är nöjd med långpassen du gjort så kan ett fartpass helgen innan loppet vara ett bra alternativ. Det får gärna vara en sammanhängande snabb löpning på 4-8 km eller en spontan fartlek. Även intervaller fungerar bra, allt från 2-5 minuters längd. Välj det som du tycker är kul. Oavsett vad du väljer ska det vara ett tufft pass utan att du ger allt du har. Spara den mentala energin till loppet. Fokusera på att hitta ditt flyt. Det hittar du lättast om du utgår från känslan att du kan springa fortare. 

Under resveckan som avslutas med det fantastiska loppet i New York skiljer sig upplägget något beroende på tidsmålet och vilka resdagar du har.

För dig som siktar på 4.30 eller snabbare

Jag tycker att helgens fartträning ska vara det sista med fart och ansträngning. Kör något lätt löppass i början av veckan och följ gärna med på någon morgonjogg i New York för att insupa löparatmosfären och för att få ur resan ur benen. Det är bästa sättet att komma i form för dig. 

För dig som siktar ner emot och under 5.00 timmar

Jag tycker ett sista lättare fartpass på tisdag eller onsdag passar bäst. Fartpasset kan bestå av lättare kortare intervaller. Jag själv brukar springa 5-10 intervaller på 200 eller 400 meter, med 1 minuts vila. Ibland värmer jag först upp med 1-2 km i i något snabbar fart än den jag vill hålla under loppet, för att få känna på den känslan. Om vi översätter 200-400 meters intervaller i tid så kan du utgå ifrån allt från 40-80 sekunders intervalltid och runt 1 minuts ståvila mellan varje intervall. Välj tidslängd/sträcka utifrån vad som känns lagom långt för att hitta känsla och få upp puls och ansträngning en sista gång innan loppet. Övrig löpning under veckan ska bara vara underhållande, men precis som för löparna utan fartpass under sista veckan, är det bra att känna på löparbenen på plats i New York. Resans eventuella negativa effekter på vätskan i kroppen och en tung känsla försvinner också lättare med joggen.

Tips inför loppet

  1. Ladda mentalt innan start och ”dela upp” loppet i mindre bitar tankemässigt. Maraton är en fysisk prövning, men prestationen påverkas också mycket om du rent mentalt tacklar sträckan på 42,2 km eller som det nu blir 26,2 miles. Försök få till en positiv sinnesstämning där du plockar fram allt bra du har gjort i träningsväg, och glöm det som inte varit mindre bra. Ta fram din plan för hur du under tävlingsdagen ska hantera trötthet. Hitta ditt mantra att ta till om det tar emot, och tänk på att när du väl springer loppet ska du inte springa hela loppet i en tanke. Dela upp loppet i mindre bitar, och ha en klar plan för hur din uppdelning ska se ut. Delmål i loppet gör det enklare. Ha en lite plan för hur du ska tänka nu när loppet räknar i miles istället för i kilometer.

  2. Se till att de kläder och skor du väljer att tävla i känns bra, och se framförallt till att du har ett par bra strumpor så du inte riskerar onödiga skavsår.
  3. Tänk på att ett namn, en flagga eller något annat på din ”tävlingsdräkt” som gör att publiken längs banan i New York lättare kan ge just dig tillrop kan göra stor skillnad. Den positiva energin du kan få från publiken är ovärderlig. Utöver din outfit kan ett leende till publiken göra att du får dubbelt tillbaks, och då förskingras trötthetstankarna under en stund och förhoppningsvis kommer dom inte tillbaks. 

  4. Det går uppför i början, så glöm klockan och tiderna helt din första mile (1,6 km). Väl uppe på toppen av Verazzano bron gäller det sen att hitta din rytm och springa i ett så jämt tempo som möjligt. Tänk på att springa ”mjukt” i utförslöpningen och ta små tassande steg uppför broarna som kommer eller passa på att ta ett raskt gångavsnitt uppför om du behöver. Om tröttheten kommer, testa att ändra steget så kan du hitta ny muskelkraft och en outnyttjad energidepå.
  5. Ska du vara ute mer än 4 timmar kan det även vara bra att tillföra lättsmält fast energi vid något tillfälle om du vet att det funkar med magen.
  6. Njut av New York City Marathon. Tänk på all träning du lagt in och plocka ut det den på gatorna i New York. Det finns alltid oanade krafter inombords. Är det inte ”din dag” kan du omvandla eventuella tidsambitioner till att köra ett lopp där du upplever allt som händer och det är faktiskt lite det allt handlar om i New York Marathon, att njuta av helheten som loppet erbjuder.


Jag önskar dig stort lycka till med finslipningen och loppet!

Vi ses i New York!

//Anders Szalkai

 

 

Resor med Anders Szalkai:

New York City Marathon

Om du ska gör ett maratonlopp i ditt liv så ska du göra det här! New York Marathon är ett av...
FRÅN 2 000 SEK
Förhandsanmälan - New York
04 nov 2018
04 nov 2018